onsdag 7. september 2011

Fra digital ferdighet til kompetanse

Så godt det er å lese en pensumbok som på en enkel og oversiktlig måte kan informere meg, og få meg interessert i å fortsette å lese. Høiland og Wølner forteller om mye jeg allerede vet, men kanskje ikke tenker så mye over i det daglige. De setter ord på ting, og får meg til å reflektere over hvordan jeg skal ta i bruk dette i skolen. Ta for eksempel dette med publisering av bilder. Vi vet alle (...) at man ikke skal publisere bilder uten samtykke fra dem det gjelder, men blir det overholdt? Neppe. Hvor ofte legges det ikke ut bilder på f.eks facebook uten at personer på bildene blir spurt om tillatelse? "En god ting kan ikke sies for ofte" heter det, og det bør vi ta med oss i undervisningen. Vi må jobbe med både våre egne og elevers holdninger og respekt overfor hverandre. Disse holdningene som skapes tar elevene senere med seg i arbeidslivet. Da er det viktig at vi på et tidlig tidspunkt er med på å skape gode og sunne holdninger hos våre unge håpefulle slik at det kommer samfunnet tilgode.
En fin måte å jobbe med respekt og holdninger kan være å bruke elevene som medhjelpere i undervisningen (som nevnt tidligere i en medstudents blogg). Vi er alle dyktige i noe, på ulike arenaer, og ved å utnytte dette i skolen, vil elevene få økt respekt for hverandre.  Dette, tror jeg, må vi begynne med allerede i første klasse. Da vil vi i tillegg, på et tidlig tidspunkt, kunne danne et godt klassemiljø der der er rom for ulikheter. Og hvor viktig er det ikke med et godt klassemilø?

4 kommentarer:

  1. Hei!

    Jeg er veldig enig i det du skriver. Internettmobbing og lignende blir mer og mer vanlig, og ved å starte allerede i småskolen med gode vaner, og samtaler om hva internett er og hvordan man bruker det på en fornuftig måte som ikke ødelegger selvtilliten til de rundt oss kan være med å hjelpe unge til å tenke seg om før de publiserer noe på nettet.

    SvarSlett
  2. Heisann:)Kjempeflott innlegg:) Ja, det å lære elevene gode holdninger ovenfor både data og hverandre er viktig, og det bør gjøres helt fra begynnelsen av! Å lære dem om respekt og hvordan man behandler data, og ikke minst hverandre er viktig, for kanskje å forhindre en del nettmobbing!
    Har selv flere ganger opplevd at venner legger ut ("uheldige") bilder uten min tillatelse på både facebook og lignende,og som ikke fjerner de igjen, når jeg ber om det. Utrolig irriterende og kan ikke minst være ødeleggende når man skal ut i jobb senere! En bør tenke seg godt om før man legger ut ting, spesielt bilder av andre. Derfor er det lurt å begynne og skape gode holdninger hos barn så tidlig som mulig! =)

    SvarSlett
  3. Bevist bruk av sosiale medier er et "must" å lære! Helt enig med dere alle. En kollega av meg hadde om dette på småtrinnet. Jeg syns hun fikk frem på en enkel og forståelig måte; Vær varsom. Det hun gjorde var å sette opp en skjerm mellom seg og klassen/gruppa, det er her snakk om 5-7 elever. Så "chattet" hun med hver og en. Etter en stund med prat frem og tilbake spurte hun elevene om de ville se hvem de hadde pratet med, noe hun fikk positiv respons på. Hun viste da frem et bilde av en eldre mann, ikke et sympatisk bilde. Denne personen hadde da gitt seg ut for å være en jevnaldrende til elevene, og til slutt lokket dem til å gi ut blant annet mobilnr. Elevene skjønte igjennom dette rollespillet hvor viktig det var at de ikke skulle stole på og gi ut kontaktinformasjon til ukjente på nettet.

    SvarSlett
  4. Takk for flotte kommentarer til et tema man aldri får snakket nok om med både yngre og eldre.

    SvarSlett